English
Deutsch
Español
Français
Nederlands
Tijs geeft regelmatig workshops aan koren en vocal groups over uiteenlopende onderwerpen. Hieronder staan wat mogelijkheden.

Workshop ‘interpretatie’
We gaan uit van repertoire dat het koor al ingestudeerd heeft en gaan die stukken afwerken. Daarbij komen stijlkenmerken aan bod van de jazz (zoals scoops, fall-offs, inflections, shakes, wilde lucht) en van de pop (zoals percussief zingen, vocal percussion, tweng). We gaan uitgebreid in op tekstbeleving en expressie. Tussendoor werken we aan klankkleur, dynamiek en intonatie.
     Geschikt voor zowel koren als vocal groups.

Workshop ‘aandacht voor de dirigent’
Koorworkshop zijn over het algemeen gericht op de zangers. Maar ook een dirigent kan af en toe de nodige input gebruiken. In deze workshop staat daarom de dirigent centraal. Hoe is de interactie met het koor? Geeft de dirigent het koor voldoende ondersteuning? Zijn de instructies van de dirigent helder? Is de slagtechniek van de dirigent adequaat? De dirigent krijgt coaching in een natuurlijke situatie: voor een eigen koor. Ook voor het koor is deze workshop natuurlijk interessant. De zangers krijgen een kijkje in de keuken van het dirigeren en worden zich daarmee bewust van de interactie tussen dirigent en koor.
     Deze workshop is een prachtig cadeau voor je dirigent, als je hem of haar eens in het zonnetje wilt zetten en wilt laten groeien.

Workshop ‘koorklank’
Een van de grootste uitdagingen in een koor is om de stemmen mooi te laten mengen. Sopranen zingen de hoge noten en bassen zingen de lage noten. Maar de noten van de sopranen moeten niet iel klinken en de noten van de bassen niet brommerig. Het helpt daarom als de sopranen zingen met een ‘lage’ instelling en de bassen met een ‘hoge’ instelling. Het goed mengen van de stemmen heeft natuurlijk veel te maken met een goede stemtechniek, maar heeft minstens zoveel te maken met het goed luisteren binnen het koor. Vanuit het zachte, legato zingen werken we aan een milde koorklank.
     Geschikt voor zowel koren als vocal groups.

Workshop ‘Nederlandstalig’
Koren in de pop en jazz zingen meestal in het Engels. Dat is vanzelfsprekend, omdat het gros van de lichte muziek nu eenmaal Engelstalig is. Het nadeel van het zingen in die taal is echter dat de subtiele, poëtische kant van de tekst ons vaak ontgaat. Eigenlijk is zingen in het Nederlands natuurlijker. Daarin begrijpen we elke nuance van de tekst en staan we directer in contact met de inhoud van het nummer. In deze workshop maak je kennis met een paar van de prachtigste Nederlandstalige arrangementen. De nummers kiezen we in overleg. Het kunnen bijvoorbeeld prachtige stukken zijn van Nederlandse artiesten (zoals Liefs uit Londen van Bløf of Geen kind meer van Karin Bloemen), maar ook goede vertalingen van heerlijke Engelse stukken (zoals Route 66, More than words, Gracias a la vida of My immortal).

Workshop ‘kennismaking met jazz’
Deze workshop is bedoeld voor koren die eens buiten de grenzen willen kijken van het repertoire dat ze normaliter zingen. Veel koorzangers zien een beetje op tegen het zingen van jazz. Dat is toch ‘moeilijke’ muziek, gemaakt door en voor liefhebbers van ingewikkelde akkoorden? In deze workshop laten we zien dat jazz helemaal niet ontoegankelijk is en dat het een goede aanvulling vormt op het repertoire van een koor. We gaan bijvoorbeeld het heerlijke My baby just cares for me van Nina Simone zingen, een aanstekelijk jazz-nummer dat heel zingbaar blijkt te zijn. Of we zingen A foggy day van Gershwin, I could write a book van Rodgers & Hart of Soul bossa nova van Quincy Jones. Tijs kan de arrangementen gemakkelijk op maat voor het koor aanleveren.

Workshop ‘luisteren in je koor’
Om in een koor mooi te kleuren en goed te intoneren, is het nodig dat de zangers goed naar elkaar luisteren. Dat lijkt vanzelfsprekend en eenvoudig. Maar goed luisteren naar de andere zangers terwijl je aan het zingen bent, is nog niet zo eenvoudig. In deze workshop doen we oefeningen om werkelijk te leren luisteren naar elkaar. Eén van oefeningen is bijvoorbeeld om als koor een éénstemmige melodie te zingen en om gezamenlijk te variëren in volume (zonder dat een centraal persoon het volume aangeeft). Soorgelijke oefeningen kun je doen met tempo en andere variabelen. Weer een andere interessante oefening is om een melodie in twee groepen te zingen, waarbij beide groepen om-en-om een maat zingen.


 

 

create counter