English
Deutsch
Español
Français
Nederlands
In de afgelopen jaren heb ik een aantal boeken geschreven en apps gemaakt, voornamelijk over onderwerpen die met koordirectie te maken hebben.

App voor slagtechniek
In 2023 heb ik een app gemaakt voor iPhone om slagmuziek te leren. Hij is bedoeld voor iedereen die voor een koor of orkest staat en geschikt voor zowel beginners als gevorderde muzikanten. De slagfiguren worden uitgelegd met animaties, zodat je ze gemakkelijk kunt begrijpen. Bovendien leer je op deze manier om goede 'verende' bewegingen te maken. Meer informatie over de (Engelstalige) app kun je hier vinden.

Akkoorden op de piano
In 2023 heb ik twee delen van Akkoorden op de piano gepubliceeerd. Hiermee leert de beginneling popsongs begeleiden op de piano met akkoorden. Meer informatie over het boek kun je hier vinden en je kunt het boek bestellen bij Amazon of bij Bol. Er is ook een Vlaamse editie van het boek, verkrijgbaar bij bol.com/be.

Inzingoefeningen
Vier boeken gaan over inzingen. In Meerstemmig inzingen staan oefeningen die je eenstemmig snel kunt instuderen en vervolgens in een handomdraai meerstemmig kunt maken. Het boek Een en al oor bevat oefeningen die de zangers goed laten luisteren naar de andere stemmen in het koor. Harmonisch inzingen is een vervolg op Meerstemmig inzingen. In Ritmische inzingers staan gemakkelijk aan te leren canons in verschillende stijlen uit de lichte muziek.

Arrangeren, slagtechniek en repeteren
Bij de uitgeverij uitgeverij Humm Publishing zijn de boeken Arrangeren voor koor en vocal group, Slagtechniek voor koordirigenten en Lichte vocale muziek repeteren verschenen.

Van blad zingen
Het boek Van blad zingen helpt de zanger en muzikant met solfège. In het boek staan stukjes theorie en oefeningen waarmee je stap voor stap beter a vue leert zingen.

Lettertype voor akkoordsymbolen
In het verleden heb ik vaak zitten stoeien met de notatie van akkoordsymbolen. Als je akkoorden er mooi uit wilt laten zien, moet je op zoek naar geschikte tekens voor de mol, kruis, majeur-septiem, verminderd-septiem, enzovoorts. Om dit allemaal op te lossen heb ik een lettertype gemaakt dat al deze zorgen van je overneemt. Installeer het lettertype en je kunt het in alle programma's gebruiken, zoals in Word of in je muzieknotatie-software. De karakters voer je vervolgens gewoon in met je toetsenbord. Meer informatie op MyFonts of Chord Symbols font.

poster met kodály handgebaren
Bij het solmiseren geef je de noten van de toonladder aan met do-re-mi, enz. Voor die notennamen bestaan ook handgebaren. Ik heb een poster gemaakt waar die gebaren overzichtelijk op staan. Leuk voor aan de muur in je werkkamer of in de repetitieruimte.


Vrijeschoolliedjes
Mijn beide kinderen hebben op de vrije lagere school gezeten. In die tijd heb ik een overzicht gemaakt van de belangrijkste liedjes die worden gebruikt in op de vrije school.

 

 

create counter